VANDREUTSTILLING

ARTivisme er en vandreutstilling som består av digitale kunstneriske bilder og tekster som jeg har både laget og skrevet inspirert av svarene jeg fikk under ulike samtaler med nordmenn med minoritetsbakgrunn. Bildene og tekstene fremstiller barn og ungdommer som ønsker å tilhøre det norske samfunnet, og som har opplevd utenforskap, rasisme, diskriminering, forskjellsbehandling og det stå i spagat mellom to kulturer. Utstillingen springer ut fra et etnografisk feltarbeid som jeg som kunstner og antropolog gjennomførte i 2021 for et forskningsprosjekt ved Universitet i Oslo. Utstillingen er støttet av FrittOrd og Universitetet i Oslo.

Utstillingen er tiltenkt offentlige biblioteker. Jeg anser offentlige biblioteker som brobygger til lokalsamfunn, og med en sentral rolle i mange barn og ungdoms kulturliv. Bibliotekene kan værestedet der barn og unge møter kunst for første gang. 

ARTivisme treffer alle bibliotekets målgruppe og søker å skape rom for refleksjon om viktigheten av en bredere og bedre representasjon, av arbeid mot diskriminering og for inkludering og mangfold. I tillegg tilgjengeliggjøre ARTivisime forskning for bibliotekets målgrupper.

Folk sier til meg dra dit du kommer fra. Jeg kom til Norge som seksåring. Vet du hva jeg husker? Smerte. Smerte er bra. Jeg husker også at jeg vant en gang. Jeg hadde lite penger så jeg kjøpte en billig firkantet drage og brukte mest penger på snøret. Ser du for deg en nedslitt takterrasse? Jeg står med min billige drage. En annen gutt står med en stor, praktfull, dyrdrage på nabohusets tak. Mellom oss et hav. Et stort hav. Et hav av søppel. Min drage kutter ned guttens drage. Jeg løperned så fort jeg kan. Jeg kraver meg gjennom søppelen. Gutten gjør det samme. Jeg får tak i dragen. Den vakre  dragen.Gleden. Følelsen av at verden var min. Det er det nærmeste jeg kommer et hjem”. SALEEM

Utstillingen finnes i 3 formater 

Rollups

11 bilder i størrelse 200x 85 cm på vinyl duk og tekster på norsk

A4 trykk på kapa-plater (skumplater) for glassmonter

15 bilder med tekstene på norsk og engelsk.

Digitalt

15 bilder og tekster både på norsk og engelsk.

Presentasjonsvideo av utstillingen (3 minutter)

Utstillingsoppsett

Hver biblioteket setter utstillingen ulik. Roll-upsene kan settes mellom bokhyllene eller i grupper i mer åpne steder. Bildene kan vises i små glassmonter eller i stor skjerm digitalt. 

Utstillingen har blitt vist på Deichman Holmlia (februar-mars 2022), Deichman Nydalen (mai 2022), Deichman Romsås (Juni 2022), Universitetsbiblioteket i Oslo (mai 2022) ved Deichamn Lamberseter (september 2022), ved Deichman Furuset (oktober 2022) og Samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO (januar-februar 2023).

Utstillingen har skapt stort inntrykk blant barn, ungdom og voksne. Her er noen av de tilbakemeldingene jeg har fått:

«Bildene og fortellingene fanget min oppmerksomhet på et raks og effektiv måte. Jeg måtte bare ta runden og lese/se alle sterke fortellinger om folks virkelighet og opplevelser. Tankevekkende og rørende» (M)

«Veldig viktig arbeid imponerende malerier som treffer i magen. Dette må vandre videre i hele Norges land. Ordene fra erfaringene sier så mye mer en hele bøker og andre foredrag. Takk Cecilia for at du baner opp for denne kreative måten å møte tematikken på ❤️ (DF) »

«Den var så vakker og også vond. Hjertet mitt blør av slike historier som står til bildene💔 Det var veldig sterkt ❤️ (AG)»

«Jeg kunne finne meg selv i disse maleriene. Fortellingen om Samira var en av den mest relaterende. Du har en stor fremtiden i kunst med gi historiene bak bilde ❤️

«Likte godt alle de historier det gir innblikk i. Det som går igjen er at man sier «se meg som jeg er». Jeg fikk vondt inn i meg, selv om jeg har kjent på utenforskap selv. Men det er også godt. Det å ikke føle seg så alene. Det Yonas «sier liksom» har jeg tenkt mange ganger. Jeg synes du løste dette med anonymitet kjempe bra. Du skapte et trygt rom. Det gjør enklere å kunne snakke om egne opplevelser i «anonym form». Jeg følte meg også veldig kjent i alle historiene, selv om de er forskjellige og noen har en foreldre som er etnisk norsk. Artikler er tunge å lese, for mange fagbegreper som mange ganger ikke en gang folk som studerer gidder å lese.  Det at det er en vandreutstilling i forskjellige biblioteker gjør det også veldig tilgjengelig. Jeg har ingen negativ tilbakemelding å gi. Det er ikke en utstilling som er mer av det samme, som stereotypiskere, men som forstår mine opplevelser»

«Det var befriende. Jeg fortalte deg ting. Og så var jeg på biblioteket og historiene var så reelle. Jeg tenkte det er sant. Det har skjedd. Det er ingen fiksjon. Det var sterkt å få en bekreftelse på ens egne opplevelser. Og det var også betryggende at det var anonymisert».

“Jeg synes det er så vanskelig å finne vakre måter å uttrykke grusomhetene i krigen på, men du har følsomheten for å uttrykke det. Stå på med Aktivismen din!»

Honorar:

Jeg tar kun honorar for samtale og/eller presentasjon av utstillingen og forskningen den er basert på. Presentasjon eller samtale er valgfritt. 

30 min. 3500 NOK

60 min. 6000 NOK

Presentasjonen/ samtalen er ulik avhengig av publikum. Utstillingen kan settes opp når som helst i 2022 og våren/høst 2023

Om dette er av interesse ta kontakt for en uforpliktende samtale.